RSS

Designer drogok

22 jún

Érettségi dolgozat biológiából 

Az ember gondjai enyhítésére évezredek óta különböző pszichoaktív anyagokat keresett és használt. A drogokat bizonyos vallásos célú tudatállapotok elérésében is használták. Ennek legtipikusabb formája maga a legprimitívebb vallási gyakorlat, a sámánizmus gyakorlása volt. Hatásmechanizmusuk változó volt, viszont a hallucinációk után fájdalmas ébredés következett, ahol a gondok csak tornyosultak.

A modern kor újabb megoldást kínál és az ember által létrehozott viselkedési szabályokat, törvényeket ravaszul megkerülő tevékenységekkel találkozunk nap, mint nap. A cél, a törvényes szankciókat ravaszul kikerülni, nevezetesen amire nincs törvény, rendelkezés, szabályzat, az nem büntetendő.

A közerkölcs lezüllesztésének egyik sarkalatos tevékenysége a tiltott, illegális szerek terjesztése és piackeresése. Míg az „őskorban” a piacot „tiszta” szerekkel, anyagokkal látták el, addig a mai korban minden kémiailag előállított, legtöbbször biológiailag is fertőzött anyagokat juttatnak a piacra. Mára már majdnem eltűntek a kokain, LSD, amphetamin, gomba, meth… és a kiszámítható, esetenként teljesen kigyógyítható páciensek.

A designer drogok a kiskapun szépen lassan begyűrűztek hétköznapjainkban és a fejlődésben lévő társadalmi réteget célozták meg potenciális vevőkörnek, minket, fiatalokat! E drogok hatásmechanizmusa teljességgel ismeretlen, pontos összetételüket nem lehet meghatározni, ezért a fogyasztóknak fogalmuk sincs, mit tartalmaznak. Ezeket a tudatmódosító szereket a kokainról és a cannabisról mintázzák. Naponta fejlesztenek ki újabbnál újabb designer drogokat, amelyeket általában nem tesztelik sem embereken, sem állatokon. Az európai lakosság 8%-a kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert. Nem tudni honnan származnak, ki árusítja, mindenhol beszerezhető, a sarki zöldségestől kezdve a közösségi oldalakon keresztül bárhol. A boltok nem emberi fogyasztásra való szerekként árulják. A legtöbb ilyen szert Kína és India árusítja. Akár postai úton is el tudják juttatni Európába, ahol különböző kémiai szerekkel keverve designer drogként terjesztik.

A legfőbb veszély, hogy minden próbálkozás teljességgel egy újabb kísérleti alanyt hoz létre, e tényt a fogyasztó fel sem fogja! Az egészsége károsodása garantált!

Mit tehetünk mi fiatalok? A válasz egyszerű: nemet mondunk e szereknek. De mi van akkor, ha a terjesztők csapdájába esünk és italunkba, ételünkbe becsempészik valamelyik designer drogot? A társadalom megfelelőképpen foglakozik-e e témával, vagy a profit érdekében hallgat és elhallgat, esetenként védelme alá veszi a terjesztést?

Ezekre a kérdésekre keresve a választ kezdtem e téma felől érdeklődni, de a drogok kémiai és biológiai tulajdonságainak részletes bemutatásával, szeretnék hozzájárulni barátaim és osztálytársaim időben való tájékoztatásához, mert úgy látom, hatalmas veszéllyel állunk szemben és jobb a bajt megelőzni, mint a designer drogok kiszámíthatatlan hatásmechanizmusa által okozott bajt orvosolni!

Margit Marianna


Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be 2016. június 22. szerda hüvelyk designer, drogok

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: